Okul öncesi eğitim kurumu olarak düzenlenen bina şu bölümlerden oluşmalıdır:
A) GİRİŞ: Ön girişte, çocukların binaya gelişleri ve gidişleri için saçaklı ve korunmalı bir kapı bulunmalıdır. Böyle bir kapı, çocukların yağmurlu ve karlı havalarda geliş ve gidişlerinde korunmalarını sağlar. Girişte, çocukların ailelerini, ailelerin çocukları bekleyeceği bir salon olmalıdır. Binanın girişi hoş görünür bir şekilde düzenlenmeli ve oyun odasına doğrudan giriş olmalıdır.
B) BÜRO: okul öncesi eğitim müdürü için büro bulunmalı. Bu büroda yönetim işleriyle ilgili evrak ve dosyaları koymak için yeteri kadar dolap, sandalye ve masa bulunmalıdır.
C) OYUN ODALARI: Binada, çocuk sayısına uygun bir şekilde düzenlenmiş oyun odaları bulunmalıdır. Oyun odalarının büyüklüğü binadan binaya değişiklik gösterebilir. Ancak oyun odasının büyük olması tercih edilen bir özelliktir. Bu özellikteki oyun odası çocukların rahat hareket etmelerini sağlar. Çevre uyarıcıları bu alanda istenilen şekilde düzenlenir. Çeşitli etkinliklerin yapılmasına imkan sağlar. Oyun odalarından bahçeye kolayca çıkılmalıdır. Oyun odasının yakınında duvara sabitleştirilmiş her çocuk için vestiyer bulunmalıdır.
D) DİNLENME ODASI: Oyun odasını yanında, dinlenme ve uyku için gerekli yatakların bulunduğu bölümdür. Uyku ve dinlenme için ayrı bir bölümün bulunması şart değildir.
E) MUTFAK: Sağlık kurallarına uygun, çocuk sayısının ihtiyacını karşılayacak büyüklükte bir mutfak olmalıdır.
F) TUVALET VE LAVABO: Binada çocukların sayısına be boylarına uygun tuvalet ve lavabolar bulunmalıdır. Tuvalet ve lavabolara oyun odasından kolayca geçilebilmelidir. Okul öncesi eğitim kurumundaki personele ait tuvalet ve lavabolar da bulunmalıdır.
G) DEPO: Okul öncesi eğitim kurumlarında araç-gereçlerin konulduğu genel bir depo ile her oyun odasına ait bir depo bulunmalıdır.
4) Bahçe Düzeni:
Bahçe çocuklar açısından okul öncesi eğitim kurumlarının en önemli bölümlerinden biridir. Açık hava oyunları çocuğun gelişiminde etkin rol oynamaktadır. Bu nedenle bahçenin iyi düzenlenmiş olmasına ve iyi seçilmiş araç gereçlerle donatılmasına dikkat edilmelidir. İdeal bir bahçenin büyüklüğü kurum binasının kapladığı alanın en az iki katı büyüklüğünde olmalıdır. Bahçenin büyüklüğünde çocuk sayısı da dikkate alınmalıdır.
Bahçece çim alanlar, ekime uygun toprak alanlar, beton yollar ve kum havuzu ve ağaçlar bulunmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder